Att ha höns - information

VÄLKOMMEN TILL HEDENKULLA GÅRD

Idag är en bra dag!

Information om höns och hönsägande

Vad innebär det egentligen att ha höns? Är det mycket jobb? Vart gör man av all hönsbajs? Vad äter höns? Var lägger de äggen? Hur många ägg lägger de? Rymmer höns? Vad krävs för ett bra hönshus? Får jag ha höns i villakvarter?

 

Det finns hur många frågor som helst, men istället för att rabbla upp alla tänker jag berätta lite kort och lagom lättsamt om vad det kan innebära att ha höns.


Läs gärna igenom allt innan du skriver och ställer frågor. Vi får mycket förfrågningar, folk som gärna vill ha höns och undrar, men i nästan alla fall frågar det om det som står på hemsidan. Hittar du inte vad du söker är du självklart välkommen att skriva till oss! Du hittar våra uppgifter under kontaktsidan.


Vilken ras ska jag välja?


Höns är olika. Det finns stora, små, lugna, livliga,

ägg- kött - kombiraser, de som inte tåler att vara ute och bli blöta, som har ömtåliga superlånga fjädrar, de som är lite mer tuffa mot andra höns och de som inte är det...

Du ska först fundera ut vad du vill ha utav dina höns. Vill du ha många ägg och kunna lägga tuppar i frysen? Eller vill du bara ha hönsen att titta på? Eller ha många ägg men inte köttet?


Var får jag tag på mina höns?


Det finns uppfödare av de flesta raser här i Sverige. Vissa raser är svårare att få tag på och då måste man kanske sätta upp sig på väntelista.

Att googla raserna brukar ge utdelning. Många annonserar på Blocket och det finns olika forum på Facebook och övriga Internet.

 

Åk och besök uppfödarna. Se så det verkar vara rent och välskött. Hönsen ska vara glada och pigga och ha fin fjäderdräkt. Observera dock att hönor kan se förfärliga ut i perioder när de fäller sina fjädrar eller blir mycket uppvaktade av tuppen. Det betyder inte att de mår dåligt på något sätt. Se helheten och inte enskilda individer. Är du osäker - prata med uppfödaren. Får du dumma svar - leta reda på en annan uppfödare. Förtroende är viktigt!

 

De som köper höns hos oss på Hedenkulla Gård bjuds på en runtvisning där vi ger information om hur man lättast sköter sina höns, tips om foder och foderförvaring, och försöker ge hönsköparen så mycket trygghet som möjligt tillsammans med köpet av kycklingar. Ofta kommer köparen först på ett besök och för att lära sig mer och sedan hämtar de kycklingarna någon vecka senare.

 

Självklart finns vi på Hedenkulla Gård kvar när det uppstår funderingar eller om kycklingköparen vill dela med sig av sitt nya hönsliv. Det är roligt att höra hur det går för våra små utflugna... och det är tryggt för köparen att veta att de alltid kan vända sig till oss. Det är inte alltid vi kan hjälpa till, men vi gör så gott vi kan.Vad kostar det att köpa höns?


Detta varierar mycket. Du kan köpa höns från 50 kronor men även betala över 400 för könsbestämd kyckling. Det beror på hur eftertraktad rasen är. Stor efterfrågan - högre pris. För vuxna, ras- och färgrena hönor kan du räkna från 450 kronor. Uppfödare som lägger ner energi på att föda upp djur som följer rasstandarden och har friska och personligen hanterade djur tar ofta lite mer betalt. Inget konstigt med det. Självklart finns det billigare vuxna hönor. Det är som med det mesta annat, man får vad man betalar för...

 

Ibland kan man få med en tupp med när man köper hönor. Detta gäller oftast inte om överblivna ungtuppar kommer att slaktas för då har de ett större värde som köttdjur, vilket de gör os oss på Hedenkulla Gård. Här slaktas tupparna när de är ca 6 månder efter att ha gått på grönbete och njutit hela sitt liv.


Hur många hönor ska man ha?


En flock på 3-5 hönor är lagom för en villaträdgård. Helst inte färre än 3 eftersom du inte vill riskera att det är 2 kvar och något händer med den sista. Höns är definitivt flockdjur.


Får jag ha höns i villaträdgård?


Kolla vad som gäller i din kommun, men i de flesta kommuner får du ha 3-7 hönor utan särskilt tillstånd. Däremot bör man ha grannarnas tillstånd. För att ha tupp krävs oftast tillstånd och detta brukar regleras så tuppen ska vara inlåst mellan

kl 21-07.


De flesta som handlar höns på Hedenkulla Gård är faktiskt villaägare. Vissa med pälsdjursallergiska barn, andra som tycker det verkar kul med höns. Du har kanske en gammal lekstuga på tomten som barnen tröttnat på och istället för att sälja den sätter man upp en sittpinne och vips så har det blivit ett hönshus!


Hur stort hönshus behövs?


Det beror på om det är ett åretrunt boende eller om du skiljer på sommar och vinterboende.

Ett sommarhus kan vara lite mindre och oisolerat men dragfritt eftersom hönorna är ute mest hela dagarna medan ett vinterhus bör vara större och dragfritt och gärna isolerat. Ett hönshus bör aldrig ha minusgrader.


Exakta mått och annat matnyttigt om fjäderfä hittar du hos Jordbruksverket, men enligt oss här på Hedenkulla Gård är det på tok för litet utrymme.

 

Vi har våra höns i ett av våra stall på gården. Här är dragfritt men inte isolerat, vilket gör att det bli minusgrader inne i stallet om det är riktigt kallt ute. Då har våra höns halm att krypa in i och värmelampor att söka upp om de önskar. Vi reglerar temperaturen genom att ha gödselplatta under sittpinnarna och om det är mycket kallt får hönsbajset ligga kvar och bränna där, så blir det varmt för hönsen! Hönsen får även tillgång till värmelampa, men denna brukar de undvika...


Hur ska hönshuset vara inrett?


Håll det enkelt. Köp 45/45 reglar med lätt fasade kanter på något byggvaruhus. De kostar några kronor per löpmeter. Fäst dem i väggarna med metallreglar som ohyra inte tycker om. Pinnarna ska sitta ganska högt, gärna 1-1,5 meter upp. Sätt pinnarna i olika höjd, som en trappa, med den lägsta längst fram och höj sedan 30-50 cm + 30 cm längre in till nästa pinne. Om pinnarna är för rakt under varandra kommer de högre belägna hönsen att bajsa rakt på dem som är under...

 

Under sittpinnarna kan du ha spån (ca 115:-/100 l). Det bästa (och dyraste...) är Easyströ, även kallat lättströ, som kostar ca 160:-/100 liter. Har du inte så många höns tycker jag absolut du ska ta detta. Vi använder både spån och lättströ. Då är det bara att lägga strö med hönsspillningen rakt ut i komposten. Vanligt spån tar mycket lång tid att brytas ner och är i princip omöjligt att elda upp, utan får stoppas i säckar och slängas på tippen. Detta är slöseri. Om du istället har en platta under sittpinnarna så kan du skrapa ner bajset i en korg och ställa under tak utomhus. (Gödselplatta, se ovan under storleken på hönshuset.) Se mer om gödsel nedan.

 

Vintertid har vi halm i boxarna ovanpå strö/spån. Eftersom det är luft i halmen så isolerar detta bra. Vi har även hackad hö som hönsen älskar att äta och rafsa runt i.

 

Eftersom hönsen bajsar mest nattetid blir det mest smuts under pinnarna. Städa under pinnarna regelbundet.

 

Har du en gödselplatta under pinnarna kan du utnyttja utrymmet där under att ställa reden. Plattan skrapar du rent på morgonen.

 

Ställ mat och vatten så hönorna lätt kommer åt pinnarna och inte riskerar hoppa in i skålarna när de flyttar sig upp och ner.


Utomhusgårdar


Höns är eftertraktade byten av diverse rovdjur, både från       

marken och från luften. Det är bra att ha en 

rovdjurssäker bur. Vi har byggt burar som står på plattor

och har trä ca 60 cm upp och därefter nät upp till och

över taket. ½ buren har plasttak så hönsen kan vara ute

även när det regnar. Utanför denna säkra bur har vi en

stor hage. Denna hage har ca 180 cm staket och är väl

förankrat ner i marken så räven inte kan gräva sig in. Enklast att göra detta är att vika nedersta delen av nätstaketet så det går ut från tomten ca 30 cm och jord ovanpå. När räven kommer fram till staketet och ska börja gräva stoppas den av nätet och, förhoppningsvis, ger upp.


Våra hönsgårdar har vi för att säkra att våra höns inte blir bytesdjur. Hönsen är inga rymmare utan stannar vid gården. Så när räven är på säkert avstånd, grävlingen har gått till grannen och duvhöken flugit långt ifrån oss så kan hönsen gå fritt. Våra höns bor tillsammans med katterna och är trygga med vår Schäfer.

 

Vissa raser flyger mycket bra och då får man tänka på att ha tak över hela hönsgården om man vill vara säker på att ha dem på rätt sida om staketet.


Reden


Hönor värper där det passar dem. Därför måste vi försöka göra ställen som passar dem på platser där det passar oss... De lägger sig gärna där det är lite undanskymt och mörkt.

 

Vi använder vanliga kartonger där jag lägger lite strö och halm i botten. Sen brukar jag bjuda in hönorna dit genom att lägga låtsasägg där. Det bästa i mina flockar är om tupparna ser redena och bjuder in hönorna dit. Det gör han genom att skrocka och lägga sig i redet och kasta lite halm omkring sig. Hönan lägger sig då hos honom och han fortsätter kasta lite halm. Efter ett tag reser sig tuppen och står bredvid hönan och fortsätter kasta lite halm.

 

Fördelen med kartonger är att det bara är att slänga lådorna efter ett tag och ersätta dem med nya. Så är det alltid rent och snyggt i redena och man behöver inte oroa sig för ohyra + det är mycket billigare...

Självklart kan man köpa färdiga reden, men detta vet jag inte mycket om.


Vad äter höns?


Det är lättare att säga vad de inte äter... Lök och långa sparris är förbjudet hos oss. Jag ger inte mina kött eller fisk. Fisk eftersom våra hönor värper bruna ägg och dessa då kan ta smak av fisk. Kött eftersom våra hundar och katter så gärna käkar det...


Annars äter hönsen alla rester. De fullständigt älskar ris, kokt potatis, spagetti, sallader, frukt...


Som godis får de en näve hel majs då och då och på vintern även en ½ sockerbeta i hagen att sysselsätta sig med.


Hos oss hänger det alltid matskålar med helfoder inne i boxarna.

Sommartid, när det finns mycket gott att äta i trädgården får de mest säd.

Snäckskal ska de ha tillgång till om det inte finns i fodret, framför allt om de lägger många ägg.

 

Hedenkulla Gård samarbetar med Kävlinge Zoo som har ett fullgott sortiment av hönsfoder. Hälsa Fredrik från oss när du handlar där!


Vatten


Vatten är mycket viktigt. Nytt fräscht vatten varje dag! Det gillar de. De dricker naturligtvis även vatten som stått ett tag, men jag brukar servera så mycket som går åt på ett dygn och så fyller jag på nytt på morgonen. Har det regnat dricker de gärna regnvatten.


På vintern kan man sätta en värmelampa över vattnet så det inte fryser. Vi har provat men gör inte det utan vi ställer in nytt vatten morgon, eftermiddag och kväll till dem istället för att inte riskera att bakterier börjar gro pga värmen.


Hönsgödsel


Om du låter hönsgödsel "bränna" blir det utmärkt trädgårdsgödsel. Låt gödselförvaringen stå under tak några månader och luftas men inte spädas ut av regn. När det bränt färdigt tar du en näve till en stor vattenkanna och vattnar ut i trädgården. Ta absolut inte för mycket - hönsgödsel dödar det mesta för det är så starkt...


Hönsgödsel innehåller mycket kväve, så om du ger till buskar som ska blomma bör du vara försiktig, annars kommer bara bladen att växa.

Gräsmattan är utmärkt att göda med kväverik gödsel.

Om du lägger hönsbajset i komposten måste du vara noga med att blanda ut kompostjorden ordentligt och inte bara lägga i högar vid blommorna.


 Hur lång tid om dagen tar hönsskötseln?


Ha ha, ja du... allt från 10 minuter till hur många timmar som helst. Igår städade jag 3 boxar. Det tog 15 minuter. Därefter tog jag det senaste numret av "Allt om resor" och en termos te ut i hönsgården och satte mig på en liten filt och läste, pussade på unghöns och drack te. Det tog nästan 3 timmar...


Skämt åsido. Räkna 10-20 minuter om dagen i snitt för det faktiska arbetet att hälla upp mat och vatten och ta bort en skrapa nattgödsel samt plocka ägg.


Eftersom jag låter gödsel bränna vintertid under sittpinnarna räfsar jag in veckans strö över gödslet och lägger på nytt i resten av boxen. Då blir det en bädd som hjälper hönsen att hålla värmen när det är kallt ute.


Att köpa kycklingar från Hedenkulla Gård

 

Vi kläcker ca 1 gång/år. Det blir lagom många kycklingar, tycker vi. Vi vill kunna ge råd och vara till stöd för dig som väljer att köpa kycklingar från oss. Det är viktigt för oss att du känner dig trygg i ditt köp och med förtroende känner att du kan vända dig till oss när du har funderingar om dina höns. Vi sparar några kycklingar till vår avel och säljer resten som på det viset bekostar foder mm till våra egna höns. Vi säljer inte kycklingar för att tjäna pengar på dem.

 

Många ringer och skriver till oss och för att köpa kycklingar. Ofta vill man tinga. Vi tingar inte kycklingar. Den som först kommer hit för att köpa kycklingar får välja först. När kycklingarna är slut så är de slut...

 

Vi kläcker i en helautomatisk Hemel 120 från 2011 men låter även hönorna ruva fram kycklingar. Vi hyr inte ut plats i vår äggkläckare pga smittorisken. 


Till salu


Vi säljer vårt överskott av både rasrena och sk trädgårdshöns.

Du är välkommen att höra av dig om du är intresserad. Vi tingar inget utan säljer allt eftersom köparna kommer. Om du vill ha kycklingar kan du höra av dig och bestämma tid för att komma och köpa.


Pris rasrena Australorp, Sussex och Faverolle

Nykläckta - 1 vecka: 85:-/st

1 vecka: 100:-/st

2 veckor: 115:-/st

3 veckor: 130:-/st

4 veckor: 145:-/st

Könsbestämda: 350:-/st

Könsmogna/värpande: 500:-/st


Pris Trädgårdshöns (blandraser med färgvariation på äggen). 

Nykläckta - 1 vecka: 70:-/st

1 vecka: 85:-/st

2 veckor: 100:-/st

3 veckor: 115:-/st

4 veckor: 130:-/st

Könsbestämda: 250:-/st

Könsmogna/värpande: 400:-/st


Leverans


Kycklingar hämtas, antingen på vår gård i Skåne eller på överenskommen plats.


INGA djur skickas med bussgods etc.


När du köper kycklingar/höns här ska du ha en egen kartong eller bur att hämta djuren i.


Avelsägg

 

Vi är mycket restrektiva med att sälja avelsägg. Eftersom vi inte är lika aktiva i vårt avelsarbete så har vi satt ihop våra grupper så alla färgerna går blandade.


Statistik för Hedenkulla Gård 2012: 98,7% befruktade ägg.

Statistik för Hedenkulla Gård 2013: 92% befruktade ägg.

Statistik för Hedenkulla Gård 2014: 94% befruktade ägg.

Statistik för Hedenkulla Gård 2015: 96% befruktade ägg.

Statisitk för Hedenkulla Gård 2016: 95,2% befruktade ägg.

Statistik för Hedenkulla Gård 2017-2019: Ingen kläckning 2017-2019

Augusti 2020 kläckte vi ett gäng blandat med både rasrent men även lite korsningar från våra vackra tuppar Farbror Olle (Faverolle) och HjärtMia (Sussex). De hade gått med blandade hönor och vi tänkte att det kan bli spännande äggfärger. Det blev det med. I början av januari började de värpa och nu har det kommit olika nyanser av både bruna och gröna ägg. Härligt! Dessa kommer vi att sälja under våren -21.
Vi kör en sammanfattning på några bra anledningar att ha höns:

 

1. Bra kombination av nytta och nöje

2. Egen produktion av klimatsmart mat och egna, goda ägg

3. Egen tillgång till supergödsel

4. Prima present (ägg) att ge bort

5. Barn kan få inblick i sambandet mellan djur och mat

6. Om du slaktar själv får du det lyckligaste och godaste kött som finns

7. Lätt att ha i trädgården

8. Bra alternativ som husdjur vid pälsdjursallergi

copyright Patricia Stahl