Vilken ras?

VÄLKOMMEN TILL HEDENKULLA GÅRD

Idag är en bra dag!

Information om höns och hönsägande

Vilken ras ska jag välja?

 

Höns är olika. Det finns stora, små, lugna, livliga,

ägg- kött - kombiraser, de som inte tåler att vara ute och bli blöta, som har ömtåliga superlånga fjädrar,

de som är lite mer tuffa mot andra höns och de som inte är det...

Du ska först fundera ut vad du vill ha utav dina höns. Vill du ha många ägg och kunna lägga tuppar i

frysen? Eller vill du bara ha hönsen att titta på?

Eller många ägg men struntar i köttet?

 

 

Var får jag tag på mina höns?

 

Det finns uppfödare av de flesta raser här i Sverige. Vissa raser är svårare att få tag på och då måste man kanske sätta upp sig på väntelista.

Att googla raserna brukar ge utdelning. Många annonserar på Blocket och det finns olika forum på Facebook och övriga Internet.

Åk och besök uppfödarna. Se så det verkar vara rent och välskött. Hönsen ska vara glada och pigga och ha fin fjäderdräkt. Observera dock att hönor kan se förfärliga ut i perioder när de fäller sina fjädrar eller blir mycket uppvaktade av tuppen. Det betyder inte att de mår dåligt på något sätt. Se helheten och inte enskilda individer. Är du osäker - prata med uppfödaren. Får du dumma svar - leta reda på en annan uppfödare. Förtroende är viktigt!

De som köper höns hos oss på Hedenkulla Gård bjuds på en runtvisning där vi ger information om hur man lättast sköter sina höns, tips om foder och foderförvaring, och försöker ge hönsköparen så mycket trygghet som möjligt tillsammans med köpet av kycklingar. Ofta kommer köparen först på ett besök och för att lära sig mer och sedan hämtar de kycklingarna någon vecka senare.

Självklart finns vi på Hedenkulla Gård kvar när det uppstår funderingar eller om kycklingköparen vill dela med sig av sitt nya hönsliv. Det är roligt att höra hur det går för våra små utflugna... och det är tryggt för köparen att veta att de alltid kan vända sig till oss. Det är inte alltid vi kan hjälpa till, men vi gör så gott vi kan.

 

 

Vad kostar det att köpa höns?

 

Detta varierar mycket. Du kan köpa höns från 50 kronor men även betala över 300 för könsbestämd kyckling. Det beror på hur eftertraktad rasen är. Stor efterfrågan - högre pris. För vuxna, ras- och färgrena hönor kan du räkna från 400 kronor. Uppfödare som lägger ner energi på att föda upp djur som följer rasstandarden och har friska och personligen hanterade djur tar ofta lite mer betalt. Inget konstigt med det. Självklart finns det billigare vuxna hönor. Det är som med det mesta annat, man får vad man betalar för...

Ibland kan man få med en tupp med när man köper hönor. Detta gäller oftast inte om överblivna ungtuppar kommer att slaktas för då har de ett större värde som köttdjur, vilket de gör os oss på Hedenkulla Gård. Här slaktas Faverolle- och Australorptupparna när de är ca 6 månder efter att ha gått på grönbete och njutit hela sitt liv.

 

 

Måste man ha tupp?

 

Nej, du måste inte ha en tupp, men tuppens roll i flocken är viktig. Det är tuppen som letar efter mat och håller koll och varna för faror. En bra tupp provar även ut bra reden för sina hönor. Han håller ordning i flocken och minskar risken för bråk mellan hönorna. Hönor trivs med tupp!

Hönorna lägger ägg även utan en tupp, men det blir inga kycklingar.

 

 

Hur många hönor ska man ha?

 

En flock på 3-5 hönor är lagom för en villaträdgård. Helst inte färre än 3 eftersom du inte vill riskera att det är 2 kvar och något händer med den sista. Höns är definitivt flockdjur.

 

 

Får jag ha höns i villaträdgård?

 

Kolla vad som gäller i din kommun, men i de flesta kommuner får du ha 3-7 hönor utan särskilt tillstånd. Däremot bör man ha grannarnas tillstånd. För att ha tupp krävs oftast tillstånd och detta brukar regleras så tuppen ska vara inlåst mellan

kl 21-07.

 

De flesta som handlar höns på Hedenkulla Gård är faktiskt villaägare. Vissa med pälsdjursallergiska barn, andra som tycker det verkar kul med höns. Du har kanske en gammal lekstuga på tomten som barnen tröttnat på och istället för att sälja den sätter man upp en sittpinne och vips så har det blivit ett hönshus!

 

copyright Patricia Stahl