Hönshus etc

VÄLKOMMEN TILL HEDENKULLA GÅRD

Idag är en bra dag!

Information om höns och hönsägande

Hur stort hönshus behövs?

 

Det beror på om det är ett åretrunt boende eller om du skiljer på sommar och vinterboende.

Ett sommarhus kan vara lite mindre och oisolerat men dragfritt eftersom hönorna är ute mest hela dagarna medan ett vinterhus bör vara större och dragfritt och gärna isolerat. Ett hönshus bör aldrig ha minusgrader.

 

Exakta mått och annat matnyttigt om fjäderfä hittar du hos Jordbruksverket, men enligt oss här på Hedenkulla Gård är det på tok för litet utrymme.

Vi har våra höns i ett av våra stall på gården. Här är dragfritt men inte isolerat, vilket gör att det bli minusgrader inne i stallet om det är riktigt kallt ute. Då har våra höns halm att krypa in i och värmelampor att söka upp om de önskar. Vi reglerar temperaturen genom att ha gödselplatta under sittpinnarna och om det är mycket kallt får hönsbajset ligga kvar och bränna där, så blir det varmt för hönsen! Hönsen får även tillgång till värmelampa, men denna brukar de undvika...

 

 

 

 

Hur ska hönshuset vara inrett?

 

Håll det enkelt. Köp 45/45 reglar med lätt fasade kanter på något byggvaruhus. De kostar några kronor per löpmeter. Fäst dem i väggarna med metallreglar som ohyra inte tycker om. Pinnarna ska sitta ganska högt, gärna 1-1,5 meter upp. Sätt pinnarna i olika höjd, som en trappa, med den lägsta längst fram och höj sedan 30-50 cm + 30 cm längre in till nästa pinne. Om pinnarna är för rakt under varandra kommer de högre belägna hönsen att bajsa rakt på dem som är under...

Under sittpinnarna kan du ha spån (ca 115:-/100 l). Det bästa (och dyraste...) är Easyströ, även kallat lättströ, som kostar ca 140:-/100 liter. Har du inte så många höns tycker jag absolut du ska ta detta. Vi använder både spån och lättströ. Då är det bara att lägga strö med hönsspillningen rakt ut i komposten. Vanligt spån tar mycket lång tid att brytas ner och är i princip omöjligt att elda upp, utan får stoppas i säckar och slängas på tippen. Detta är slöseri. Om du istället har en platta under sittpinnarna så kan du skrapa ner bajset i en korg och ställa under tak utomhus. (Gödselplatta, se ovan under storleken på hönshuset.) Se mer om gödsel nedan.

Vintertid har vi halm i boxarna ovanpå strö/spån. Eftersom det är luft i halmen så isolerar detta bra.

Eftersom hönsen bajsar mest nattetid blir det mest smuts under pinnarna. Städa under pinnarna regelbundet.

Har du en gödselplatta under pinnarna kan du utnyttja utrymmet där under att ställa reden. Plattan skrapar du rent på morgonen.

Ställ mat och vatten så hönorna lätt kommer åt pinnarna och inte riskerar hoppa in i skålarna när de flyttar sig upp och ner.

 

 

Utomhusgårdar

 

Höns är eftertraktade byten av diverse rovdjur, både från

marken och från luften. Det är bra att ha en

rovdjurssäker bur. Vi har byggt burar som står på plattor

och har trä ca 60 cm upp och därefter nät upp till och

över taket. ½ buren har plasttak så hönsen kan vara ute

även när det regnar. Utanför denna säkra bur har vi en

stor hage. Denna hage har ca 180 cm staket och är väl

förankrat ner i marken så räven inte kan gräva sig in. Enklast att göra detta är att vika nedersta delen av nätstaketet så det går ut från tomten ca 30 cm och jord ovanpå. När räven kommer fram till staketet och ska börja gräva stoppas den av nätet och, förhoppningsvis, ger upp.

 

Våra hönsgårdar har vi för att säkra att våra höns inte blir bytesdjur. Hönsen är inga rymmare utan stannar vid gården. Så när räven är på säkert avstånd, grävlingen har gått till grannen och duvhöken flugit långt ifrån oss så kan hönsen gå fritt. Våra höns bor tillsammans med katterna och är trygga med vår Schäfer.

Vissa raser flyger mycket bra och då får man tänka på att ha tak över hela hönsgården om man vill vara säker på att ha dem på rätt sida om staketet.

 

 

Reden

 

Hönor värper där det passar dem. Därför måste vi försöka göra ställen som passar dem på platser där det passar oss... De lägger sig gärna där det är lite undanskymt och mörkt.

Vi använder vanliga kartonger där jag lägger lite strö och halm i botten. Sen brukar jag bjuda in hönorna dit genom att lägga låtsasägg där. Det bästa i mina flockar är om tupparna ser redena och bjuder in hönorna dit. Det gör han genom att skrocka och lägga sig i redet och kasta lite halm omkring sig. Hönan lägger sig då hos honom och han fortsätter kasta lite halm. Efter ett tag reser sig tuppen och står bredvid hönan och fortsätter kasta lite halm.

Fördelen med kartonger är att det bara är att slänga lådorna efter ett tag och ersätta dem med nya. Så är det alltid rent och snyggt i redena och man behöver inte oroa sig för ohyra + det är mycket billigare...

Självklart kan man köpa färdiga reden, men detta vet jag inte mycket om.

 

copyright Patricia Stahl